Οι 5 mega – τάσεις στη Βιώσιμη Ανάπτυξη & στις Επιχειρήσεις για το 2025 αναδεικνύονται μέσα από την έρευνα του Κέντρου Αειφορίας (CSE). Δες πώς η βιωσιμότητα & το ESG διαμορφώνουν το μέλλον!
Ο Νίκος Αυλώνας, πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE) και επισκέπτης καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αρθρογραφεί συχνά σε έντυπα και εφημερίδες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για θέματα σχετικά με τις επιχειρήσεις, την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη (ESG). Στο τελευταίο του άρθρο, που φιλοξένησε η EURO2DAY , με τίτλο “Οι 5 mega – τάσεις στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τις Επιχειρήσεις”, εστιάζει στις 5 τάσεις που θα επηρεάσουν τη στρατηγική βιωσιμότητας των επιχειρήσεων το 2025.
Το 2025 θεωρείται γενικότερα δύσκολα προβλέψιμο για τη πορεία της Βιώσιμης Ανάπτυξης λόγω μιας σειράς παραγόντων που δημιουργούν αβεβαιότητα. Οι παράγοντες αυτές συνοπτικά είναι:
- Οι εκλογές στις ΗΠΑ θα έχουν κάποιες επιπτώσεις στη στρατηγική ESG και τις παγκόσμιες επενδύσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, μπορεί να υπάρξει είτε επιτάχυνση, είτε επιβράδυνση στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα παρά την ανάπτυξη των ESG επενδύσεων, υπάρχει μια αύξηση του σκεπτικισμού γύρω από αυτές, ειδικά στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζουν πολιτικές πιέσεις.
- Οι γεωπολιτικές εντάσεις (π.χ. πόλεμος στην Ουκρανία, σχέσεις Κίνας-Δύσης) επηρεάζουν την ενεργειακή πολιτική και τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
- Η πίεση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη τόσο γεωπολιτικά, όσο και οικονομικά θα μπορούσαν να καθυστερήσουν η στην καλύτερη περίπτωση να απλοποιήσουν νέες πολιτικές της ΕΕ σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη, επηρεάζοντας νομοθεσίες όπως η CSRD και η CS3D.
- Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που εντείνονται λόγω κλιματικής αλλαγής, θα επηρεάσουν περισσότερο τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς των ασφαλειών, της γεωργίας και της ενέργειας.
Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Κέντρου Αειφορίας (CSE), που ανέλυσε δεδομένα από κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη και την Αμερική, αναδείχθηκαν πέντε κρίσιμες τάσεις που θα διαμορφώσουν τη στρατηγική των επιχειρήσεων το 2025 παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει.
1. Οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και η επίδρασή τους στις Βιώσιμες Επενδύσεις
Η εκλογή νέου Προέδρου στις ΗΠΑ ενδέχεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές ESG. Ενώ βιομηχανίες όπως τα ορυκτά καύσιμα και οι κατασκευές μπορεί να ευνοηθούν βραχυπρόθεσμα, οι παγκόσμιες επενδύσεις ESG παραμένουν ανθεκτικές, αποτελώντας ήδη το 40% του συνολικού επενδυτικού χαρτοφυλακίου.
2. ESG και διαφάνεια: Η νέα εποχή της εφοδιαστικής αλυσίδας
Οι νέες απαιτήσεις της CS3D επιβάλλουν στις εταιρείες να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση της ολόκληρης εφοδιαστικής τους αλυσίδας με τα ESG πρότυπα. Αυτό σημαίνει εντατικότερους ελέγχους και αυξημένη διαφάνεια στις διαδικασίες προμήθειας.
3. Τα δεδομένα ESG στο επίκεντρο: Πιστοποίηση και αξιοπιστία
Η αυξημένη απαίτηση για εξωτερική διασφάλιση των ESG δεδομένων, όπως προβλέπει η CSRD, οδηγεί τις επιχειρήσεις σε επενδύσεις σε προηγμένα συστήματα παρακολούθησης και επαλήθευσης της βιωσιμότητας.
4. Το ESG ως βασικός παράγοντας επιχειρηματικής επιτυχίας
Η βιωσιμότητα δεν είναι πλέον απλή στρατηγική -είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής κουλτούρας. Πολλές επιχειρήσεις συνδέουν πλέον τις αμοιβές των ανώτερων στελεχών τους με την επίτευξη ESG στόχων, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη δέσμευση στη βιώσιμη ανάπτυξη.
5. Το «πράσινο υδρογόνο» ως οδηγός για την απανθρακοποίηση
Η ενεργειακή μετάβαση ενισχύεται με την ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου, το οποίο αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών σε κλάδους όπως οι μεταφορές βαρέων οχημάτων, η παραγωγή χάλυβα και η χημική βιομηχανία.
Το 2025 αναμένεται να είναι μια μεταβατική χρονιά για τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς διάφοροι παράγοντες -πολιτικοί, οικονομικοί, τεχνολογικοί και κλιματικοί- θα αλληλεπιδράσουν με συνέπεια να υπάρχει μεσοπρόθεσμα μια επιβράδυνση των απαιτήσεων που προέρχονται από νομοθεσίες και επενδυτές.
Οι επιχειρήσεις που θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και θα προσαρμόζουν ευέλικτα τις ESG στρατηγικές τους, θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ: